top of page
Kort historik om Katthamra Gård

Katthamra gård i Katthammarsvik i Östergarns socken, är Gotlands enda herrgård. Delar av de nuvarande byggnaderna härstammar från medeltiden. Den förste kände ägaren var kommendanten på Visborgs slott, Peder Fleming, som köpte gården 1652.

 


I slutet av 1700-talet övertogs Katthamra av affärsmannen Jacob Dubbe, känd för sina hänsynslösa metoder. I början av 1800-talet sålde han gården till sin svåger Axel Hägg, vars ättlingar behöll gården i 150 år. De mest kända av dessa var bröderna Axel Herman Haig, arkitekt och etsare, och amiral Jacob Hägg, en av Sveriges förnämsta marinmålare och också initiativtagare till Sjöhistoriska Museet i Stockholm.

1997 förvärvades Katthamra Gård av Jakob och Lotta Gustafson. Huvudbyggnaden är, efter flera på- och tillbyggnader, ett unikt exempel på 1800-talets högreståndsboende, med magnifika väggmålningar och intressanta interiörer.

 

Gården har genomgått en genomgripande renovering. Bland annat har sex byggnader fått nya tak. Tre byggnader har iordningsställts för veckouthyrning. Mangårdsbyggnaden är numera bostad åt familjen Gustafson.

Matsal
Matsal

Ur Gods och Gårdar 2002, Bild från Matsalen, andra våningen.

press to zoom
Salongen
Salongen

Ur Gods och Gårdar 2002, Bild från Blå Salongen

press to zoom
Gröna rummet
Gröna rummet

Ur Gods och Gårdar 2002, Bild på klocka i Gröna rummet samt portträtt på tidigare ägare, Jakob Dubbe

press to zoom
Matsal
Matsal

Ur Gods och Gårdar 2002, Bild på kristallskålar i Matsalen, andra våningen.

press to zoom
Salong
Salong

Ur Gods och Gårdar 2002, Bild på Blå Salongen, andra våningen

press to zoom
bottom of page