top of page
Kort historik om Katthamra Gård

Katthamra gård i Katthammarsvik i Östergarns socken, är Gotlands enda herrgård. Delar av de nuvarande byggnaderna härstammar från medeltiden. Den förste kände ägaren var kommendanten på Visborgs slott, Peder Fleming, som köpte gården 1652.

 


I slutet av 1700-talet övertogs Katthamra av affärsmannen Jacob Dubbe, känd för sina hänsynslösa metoder. I början av 1800-talet sålde han gården till sin svåger Axel Hägg, vars ättlingar behöll gården i 150 år. De mest kända av dessa var bröderna Axel Herman Haig, arkitekt och etsare, och amiral Jacob Hägg, en av Sveriges förnämsta marinmålare och också initiativtagare till Sjöhistoriska Museet i Stockholm.

1997 förvärvades Katthamra Gård av Jakob och Lotta Gustafson. Huvudbyggnaden är, efter flera på- och tillbyggnader, ett unikt exempel på 1800-talets högreståndsboende, med magnifika väggmålningar och intressanta interiörer.

 

Gården har genomgått en genomgripande renovering. Bland annat har sex byggnader fått nya tak. Tre byggnader har iordningsställts för veckouthyrning. Mangårdsbyggnaden är numera bostad åt familjen Gustafson.

bottom of page